Lpg Arıza Belirti ve Sebepleri

Lpg Otogaz Ecu (Beyin) Arızası

Lpg ecu arızalarının en belirgin sebepleri lpg beynine bilgisayar bağlantısının yapılamaz olmasıdır. Bazı durumlarda araç bilgisayara bağlanmasada sorunsuz çalışabilir. Ancak mutlaka yolda benzine atma, lpg düğmesinin ışıklarının sönüp tekrar yanması gibi belirtiler verebilir. Bazı markalarda araç gaza geçmez bu durumda bağlantı yapılıyorsa lpg ecusu devir sinyalini veya ısı sensörünü okumaz. Atiker markalarda devir sinyali okumama arızasının ecu kaynaklı olması çok yaygındır. Tartarini sistemlerde ise lpg ecusunun ısı sensörünü okumaz. Metal kutulu gövdeli lpg ecularında yüksek ısı sebebiyle, pilastik ecularda ise genelde su alma sebebiyle çok sık arızaya rastlamaktayız. Bazı durumlarda lpg tesisatında kısadevre oluşabilir bu da lpg ecu arızası ile karıştırılabilir. Buna dikkat edilmelidir. Lpg gaz kesici ve şamandıra üzerindeki valf bobininin kısadevre yapması sebebiyle sisteme yüksek amperli sigorta takılmasıyla atmayan sigorta sebebiyle lpg ecusu zarar görmektedir. Sistemde mutlaka 5 yada maksimum 10 amper sigorta kullanılmalıdır. Bunun üstündeki direnç sizteme zarar vermektegdir.

Lpg Otogaz Map Sensörü Arızası
Lpg sistemlerinde gaz basıncını okumak için Map sensörü kullanılır. Map sensörü belli basıncın altında aracı benzine alarak güvenli sürüş sağlar. Map sensörü arızasında araç ya hiç benzine geçmez yada gaz bittiğinde basınç düştüğünde benzine otomatik geçmez araç. En belirgin belirti ise aracın gaza geçmemesidir. Lpg map sensörüne zarar verip arızalanmasına yol açan en büyük sebep lpg beyninin ısınmayıp donmasından kaynaklanan soğuk gaz ve yüksek basınçtır. Bazı durumlarda ise aracı stop ettiğiniz de gaz ışıkları hemen sönmüyor çok uzun süre yanıyorsa bu süre içerisinde açık kalan gaz valflerinin sürekşi gaz verip gaz borusu içerindeki gaz basıncını çok yüksek seviyelere çıkarmasıdır. Bunu anlamanın en kolay yolu ise gaz borusu çıkarılıp alt bakır borunun içindeki gazın sürekli basınç yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Bazı durumlarda ise tanktaki emniyen valfinin içi boşaltılır bu durumda depodaki gaz basıncı direk öndeki kesiciye biner buda öndeki lpg kesicisinin basınç yükünü artırıp map basıncının yükselmesine ve arızaya sebep olur. Çok yaygın gördüğümüz map arızasına yol açan bir diğer sebep ise, şamandıra valfi çalışır olmasına rağmen araç stop edildiğinde ışıklar sönse bile öndeki kesicinin arızalı olması aracı stop ettikten sonra depodan gelen alt bakır boru içerisindeki gazı salmasından ötürü artan basınç ile lpg map sensörü bozulmaktadkır.

Lpg Otogaz Enjektör Arızası
Lpg enjektör arızası en sık karşılaştığımız arızalardandır. Belirtileri ise tekleme, silkelenme, stop etme, sarsıntı, rolanti dalgalanması ve bozukluğu, bazende stop ettiğinizde enjektördeki gazı emme manifoltuna kontrolsüz sızdırma sebebiyle geç çalışmadır. Bozuk enjektör genellikçe çat çat diye kulakla duyulur barız ses yapmaktadır. Ateşleme kaynaklı olmayan teklemenin en büyük sebebi enjektördür. enjektör arızalarının sebepleri ise zamanında değişmeyen gaz filtresi, soğuk yakıt, hatalı montaj sebebi ile yüksek ısıya maruz kalma ve yapılan km dir. Yüksek km ler yaman enjektörler genellikle ömrünü tamamlayıp arıza yapmaktadır.

Lpg Otogaz Regülatör (Beyin) Arızası

Lpg regülatörleri motor kalorifer suyu ile -100 derece olan sıvı haldeki lpgyi ısıtıp buharlaştırır. Antifiriz kullanılmaması veya kalorifer peteğinin veya hortumların tıkalı olması, yada su eksikliği sebebiyle ısınmayan regülatör donar ve buda içerisindeki diyaframın yırtılmasına yol açar. Yırtılan diyafram sebebiyle lpg ya hava kanalına sızıp emme manifoltunu doldurur lpg de geç çalışmaya, yada yırtılan diyaframdan su kanalına sızarak aracın hararet yapmasına su eksiltmesine yol açar. Lpgli araç sabahları yada bir kaç saat beklemeden sonra geç çalışıyor marş süresini uzatıyorsa lpg regülatörü beyni üzerinden emme manifoltuna giden map hortumunda gaz sızıntısı kontrolü yapılmaldır. Araç normal çalışıyor ancak hararet yapıyorsa conta yanığından önce araç benzinde denenmeli benzinde hararet yapmıyor gazda yapıyorsa suya lpg karışması tespit edilmelidir. Bazı durumlarda regülatör arızalarında gaz basıncı stabil olmadığından araç rolantide sorunsuz çalışır ancak sert gaz verdiğinizde yolda ya benzine atar yada gaz yemez. Tüm ayarların normal olduğu ancak aracın gaz yemediği hallerde regülatörden şüphelenilebilir. Zor ve can sıkıcı bu arıza durumun regülatör değiştirmeden anlaşılması ise neredeyse imkansızdır.

Lpg Otogaz Şamandıra Arızası

Lpg tank şamandıra arızalarının en yaygın olanı şamandıranın takılı kalmasıdır. Dolu pozisyonda takılı kalan şamadıra içindeki gaz bittiği halde dolum yaptırmaz. Bu durumda gaz almayan tank lpg var gibi görünsede aslında depo boş oldığu için araç gaza geçer geri benzine atar. Bu durumu gidermek için önce depoya orta şiddette araya karton bez koyarak vurup sarsıntı oluşturarak şamandıranın yerine düşmesi sağlanmaya çalışılabilir. Diğer seçenek ise şamandıranın sökülüp tamir edilmesi veya değişmesidir. Bu arızaya sebep olan şey ise deponun haddinden fazla çok doldurulmasıdır. Yüzde sekseninden fazla dolum şamandıranın sona dayanıp takılı kalmasına yol açmaktadır. Şamandıra arızaları bazı durumlarda lpg seviyesini göstermeme gibi sorunlara yol açabilir. Nadirde olsa şamandıra tahliye valfi (emniyet sibopu) arızaları ile de karşılaşmatayız. Bu durumda gaz dolumu esnasında yada tam dolu deponun yüksek sıcaklık güneş altında bekleyen arabalarda tahliye valfinden gaz salmasıyla meyadana gelir.